ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΕΜΠΤΗ, 9 ΦΛΕΒΑΡΗ 2012

ΩΡΑ 18.00 ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ 48ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΘΑΨΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ!

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΥΡΑ ΣΤΟ BULLYING???

Δύο ευχάριστες ειδήσεις διαβάσαμε σήμερα. Η μία από το Υπουργείο Παιδείας:

05-01-12 Δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Προέδρου της ΕΨΥΠΕ για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία

Δελτίο Τύπου


Δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία συζητήθηκαν, σήμερα 05/01/2012, σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου(ΕΨΥΠΕ), Ιωάννη Τσιάντη.

Μετά τη σύσκεψη η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε:

«Η σχολική βία είναι μια πραγματικότητα στα σχολεία, αλλά και «μήτρα» συμπεριφορών για την κοινωνία. Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την ΕΨΥΠΕ, αναλαμβάνει μία εκστρατεία ενημέρωσης και ταυτόχρονα προγράμματα που αφορούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα δύσκολο και επικίνδυνο φαινόμενο και να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα ομαλής ένταξης στην κοινωνία από τα πρώτα βήματα της ζωής τους».

Ο Ειδικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Κοντογιάννης, δήλωσε:

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bullying). Η σημερινή σύσκεψη είχε στόχο να οργανωθούν οι δράσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, προκειμένου να μην αυξηθούν στο μέλλον.

Η ΕΨΥΠΕ έχει αναλάβει μια σπουδαία πρωτοβουλία, για τη συγκρότηση του «Δικτύου κατά της σχολικής βίας», στην οποία συμμετέχουν το Υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, άλλοι σημαντικοί φορείς και Πανεπιστήμια. Στόχο έχει την οργάνωση της δράσης μας, συνολικά, κατά του φαινομένου».

Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός, δήλωσε:

«Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς δίνει ιδιαίτερη σημασία στο φαινόμενο του bullying και της ενδοσχολικής βίας, για αυτό και ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του «Δικτύου για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας», μια πρωτοβουλία της ΕΨΥΠΕ, που τελεί υπό τη σκέπη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το φαινόμενο του bullying εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να στιγματίσει και την ενήλικη ζωή των παιδιών. Οι δράσεις του Υπουργείου Παιδείας, με την ΕΨΥΠΕ και τα μέλη του «Δικτύου», στοχεύουν στην ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών- που μπορεί να είναι θύτες ή θύματα του bullying-, δασκάλων και καθηγητών- που πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους φαινόμενα-, καθώς και των γονιών των μαθητών, ώστε να μπορούν να διακρίνουν τα σημάδια και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους».

Ο πρόεδρος της ΕΨΥΠΕ, Ιωάννης Τσιάντης, δήλωσε:

«Η ΕΨΥΠΕ έχει αναλάβει δράσεις υλοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2005 και έχει δημιουργηθεί ένα «εγχειρίδιο εκπαίδευσης» για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα πρόληψης του εκφοβισμού στο σχολείο. Σε πρώτη φάση υλοποιείται ένα πρόγραμμα σε παιδιά του δημοτικού και στόχος είναι η δράση, μέσω του «Δικτύου», να γενικευτεί σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, να δημιουργηθεί μια κινητή μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, δηλαδή όταν καταγράφεται ένα περιστατικό βίας να υπάρχει μια ειδική ομάδα που θα επεμβαίνει. Κύριος σκοπός, όμως, είναι η πρόληψη τέτοιων φαινομένων.

Τα παιδιά θα πρέπει να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας, γιατί συνήθως υπάρχει μια συνωμοσία σιωπής στα περιστατικά βίας».

Για το ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία πατήστε εδώ.

Και η άλλη είναι τοπικού ενδιαφέροντος και ακριβώς γι' αυτό πιο σημαντική να φτάσει σε κάθε ενδιαφερόμενο:

Ημερίδα για τους Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ηγουμενίτσα!

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνει το Σάββατο 21-1-2012 και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου “ANGELLIKA PALLAS”, στην Ηγουμενίτσα, την ακόλουθη Ημερίδα:«Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - Cyber Bullying».

Η εν λόγω ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε γονείς και παιδιά, αλλά και σε όσους ενήλικες επιθυμούν απλά να μάθουν περισσότερα για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ψηφιακού κόσμου και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Στόχος είναι οι γονείς να μπορέσουν να κατανοήσουν το διαδίκτυο και να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους νέους κινδύνους που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του Διαδικτύου.

Οι γονείς, καθώς και τα παιδιά θα μπορούν μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους στην Ημερίδα να ενημερωθούν, από τον Προϊστάμενο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικό Διευθυντή Εμμανουήλ Σφακιανάκη, καθώς και από εξειδικευμένους Αξιωματικούς, για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγηση τους σε αυτό.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://892fm.blogspot.com/2012/01/blog-post_07.html


Ομαδικά πυρά λοιπόν κατά του bullying; Μπράβο! Να το εξαφανίσουμε επιτέλους!!! Γιατί το bullying δεν είναι κάτι απλό και σίγουρα δεν είναι αθώο... Και όποιος δεν ξέρει bullying τι θα πει, ας πάρει μια μικρή γεύση:


Όμως υπάρχει και η άλλη όψη. Και τη διαβάσαμε στο alfavita, σε άρθρο από το Ριζοσπάστη:


Μιλούν για «βία» στα σχολεία...

06-01-2012
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

... έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στην πρόληψη κινητοποιήσεων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το υπουργείο Παιδείας για την «πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία». Χτες, έγινε σχετική σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) και ανακοινώθηκαν μια σειρά «δράσεις». Η κυβέρνηση πατάει πάνω σε πραγματικά γεγονότα και προβλήματα (π.χ. κάποια ακραία κρούσματα ρατσιστικών συμπεριφορών, περιπτώσεις όπου εντοπίζεται ενδοοικογενειακή βία κ.τ.λ.), στρέφοντας αλλού, όμως, την αναζήτηση των αιτιών, ενώ παράλληλα «μπλέκει» σκοπίμως, γενικά τη βία με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των μαθητών στα σχολεία, για τα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία, μετά τη σύσκεψη, ισχυρίστηκε ότι «η σχολική βία είναι μια πραγματικότητα στα σχολεία, αλλά και "μήτρα" συμπεριφορών για την κοινωνία». Για τη «μήτρα» των προβλημάτων στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας, βέβαια, δεν είπε κάτι, αφού θα έπρεπε, τότε, να οδηγηθεί σε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση του θέματος...

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση, εδώ και καιρό, επιδιώκει να «μπερδέψει» τα περιστατικά βίας στα σχολεία, η οποία έχει κοινωνικά αίτια και δεν προκύπτει έτσι γενικά κι αόριστα, με τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Γνωρίζουν πολύ καλά πως μαθητές και γονείς είναι οργισμένοι με την βάρβαρη πολιτική, που εκφράζεται και στα σχολεία, με το σχολείο της «αγοράς», των φωτοτυπιών αντί για βιβλία, των επιχειρήσεων που είναι έτοιμες να καθοδηγήσουν απευθείας τη γνώση, τους εισαγγελείς και την αστυνομία που εκφοβίζουν μαθητές όταν αγωνίζονται, τα περιστατικά ασιτίας στα σχολεία.

Η κυβέρνηση φοβάται την έκρηξη των μαθητών και κυρίως φοβάται την οργανωμένη αντίδρασή τους, με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Στην «εκστρατεία ενημέρωσης» και στα προγράμματα που ετοιμάζονται υπάρχουν «όροι» που μπορούν να ερμηνευτούν με διάφορους τρόπους. Ετσι, μαζί με την αντιμετώπιση του «ρατσισμού», τη «βία μέσα από το διαδίκτυο», την «παιδική εκμετάλλευση» υπάρχει και η «πρόληψη βίας» και η «διαχείριση συγκρούσεων», που μπορεί να ...εξηγηθεί όπως θέλει η κυβέρνηση, στοχεύοντας στους αγώνες των μαθητών. Δεν έκρυψαν ποτέ, άλλωστε, οι κυβερνώντες πως θεωρούν βία διάφορες μορφές πάλης, όπως η κατάληψη κ.ά.

Υπενθυμίζουμε, δε, πως έχει σταλεί εγκύκλιος στα σχολεία με το ίδιο πνεύμα, σχετικά με την «αποτύπωση καλών πρακτικών των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών». Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο σκοπεύει να επεκτείνει την εφαρμογή των δράσεων «πρόληψης και αντιμετώπισης ενδοσχολικής βίας» στα προγράμματα που αφορούν σχολικές μονάδες που έχουν ενταχθεί σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (σχολεία «ευπαθών ομάδων»). Εκεί φοβούνται περισσότερο την αντίδραση των μαθητών, αφού πλήττονται, συνήθως, περισσότερο απ' τη βάρβαρη πολιτική. Η απάντηση σε όλη αυτή την προπαγάνδα του υπουργείου Παιδείας είναι ο μαζικός συλλογικός αγώνας των μαθητών, για τη μόρφωση και το σχολείο που τους αξίζει.

Ο καθένας λοιπόν ας βγάλει τα συμπεράσματά του... Ειδικά όσοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο σοβαρό φαινόμενο είναι το bullying. Πόση ανάγκη πραγματικά υπάρχει για βοήθεια από ειδικούς για να αντιμετωπιστεί.

Κι εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε όσα έγιναν λίγο καιρό πριν στη Θεσπρωτία με αφορμή περιστατικά bullying σε σχολεία της περιοχής μας. Την ημερίδα στην Παραμυθιά που συνέπεσε με στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ. Και παρά τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσπρωτίας, δε μεταφέρθηκε σε άλλη ημερομηνία με τη δικαιολογία πως είχαν κληθεί να μιλήσουν και πανεπιστημιακοί. Μόνο που τελικά οι πανεπιστημιακοί δεν εμφανίστηκαν και αντ' αυτών επισκέφθηκαν το χώρο της ημερίδας η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου και η διευθύντρια του γραφείου της υπουργού Παιδείας...

Αν το bullying είναι τόσο σοβαρό όσο οι ειδήσεις της ημέρας αφήνουν να φανεί, με την κινητοποίηση του υπουργεία αλλά και την επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και όσο βεβαίως πιστεύουμε και εμείς, τότε τα ερωτηματικά μας πληθαίνουν για την άρνηση της μεταφοράς της επιμορφωτικής ημερίδας των εκπαιδευτικών. Που σημειωτέον συνοδευόταν από κλείσιμο των σχολείων εκείνη τη μέρα. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί άδικα η ευκαιρία να μάθουμε αυτά που κάθε εκπαιδευτικός υπάρχει ανάγκη να γνωρίζει για το bullying. Πήγαμε να ακούσουμε τους πανεπιστημιακούς και καταλήξαμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας. Αναβίωση αλληλοδιδακτικών μοντέλων άλλων καιρών και όχι επιστημονική επιμόρφωση που είναι το ζητούμενο της εποχής μας.

Προκύπτει λοιπόν έντονος προβληματισμός με όσα και παραπάνω διαβάσαμε, την ανακοίνωση του υπουργείου, την ημερίδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το άρθρο του Ριζοσπάστη. Υπάρχει γνήσιο ενδιαφέρον να αντιμετωπιστεί το bullying ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε;

Το ερώτημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβουμε υπόψη πως έχουμε εμπλοκή στο ζήτημα και των αρχών ασφαλείας. Θέλουν λέει να κατατοπίσουν για το cyber bullying. Στην Ηγουμενίτσα... Και πέρυσι; Που είχαμε άγρια περιστατικά bullying σε βάρος των λαθρομεταναστών; Που είχαμε πυροβολισμούς; Τι έκαναν τότε οι αρχές ασφαλείας; Ένα κλικ εδώ μπορεί να μας δώσει την περσινή εικόνα... Φέτος λοιπόν τους έπιασε ο πόνος κι αυτούς; Ενώ πέρυσι ποιούσαν την νήσσα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου