ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, 10 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 Η ΩΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ
Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012
ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Να ματαιώσουμε σφαγιαστικό πακέτο των πιο αντεργατικών και κατεδαφιστικών μέτρων στην ιστορία της χώρας, που συναποφάσισαν η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ακροδεξιάς, η τρόικα και ο ΣΕΒ, τη νέα αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση και το δρακόντειο μνημόνιο που τη συνοδεύει.
Όλοι και όλες στους δρόμους
Να αποτρέψουμε το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της τρικομματικής κυβέρνησης, που καταλύει κάθε ίχνος δημοκρατίας, αφού πάει να περάσει στη βουλή με τη μορφή κατεπείγοντος, σε ένα μόνο άρθρο και σε μια μόνο ημέρα τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, το δεύτερο μνημόνιο και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, δένοντας μ’ αυτό τον τρόπο χειροπόδαρα για δεκαετίες το λαό και τη χώρα μας.
Όλοι κι όλες στους δρόμους
Να προλάβουμε και να ακυρώσουμε την ισοπέδωση των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, τις μαζικές απολύσεις, την εκποίηση του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου, το ολοκαύτωμα ενός ολόκληρου λαού και την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας.
Όλοι κι όλες τις επόμενες ημέρες σε απεργίες, καταλήψεις, συγκεντρώσεις για να διώξουμε την τρόικα, την κυβέρνηση που την υπηρετεί και τις σφαγιαστικές για το λαό και τη χώρα πολιτικές τους.
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Ηγουμενίτσα : Όλοι την Παρασκευή 10 Φλεβάρη 10πμ στην πλατεία Δημαρχείου
ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ. Δεν σταματούν αν δεν τους σταματήσουμε.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ - 48ΩΡΗ ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Αρ. Πρωτ: 722- ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ - Αθήνα 9/2/2012
Προς 1.Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. - 2.Μ.Μ.Ε.
Νέα απεργιακή κινητοποίηση 10/2/2012
τριήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων 10-11-12/2/2012
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας καλεί να πάρετε μαζικά μέρος στην αυριανή (10/2/2012) απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξαν εκτάκτως ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, λόγω της ψήφισης των μέτρων που αποφάσισαν ΤΡΟΪΚΑ και ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, σε βάρος των εργαζομένων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα (απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση συντάξεων, μείωση κατώτατου μισθού, κλπ.).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11:00 Π.Μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 5:00 Μ.Μ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012
Ανακοινώθηκε και επίσημα η απαίτηση της τρόικας για απολύσεις εκπαιδευτικών για να διαλύσει και τις τελευταίες αυταπάτες ότι οι εκπαιδευτικοί θα εξαιρεθούν!! από τα μέτρα. Εξάλλου μόλις πριν λίγες μέρες η Διαμαντοπούλου, με το γνωστό της ύφος, κουνούσε για άλλη μια φορά το δάχτυλο στους δημόσιους υπαλλήλους και στους εκπαιδευτικούς. Σε ομιλία της στην εκδήλωση «Η Ελλάδα τώρα», δήλωνε μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί και όσοι δάσκαλοι –καθηγητές δε συμμετέχουν δε θα έχουν καμιά εξέλιξη!
«Να αξιολογηθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όσοι έχουν τα προσόντα, την πρόθεση και την προσφορά, να παραμείνουν ή να μετακινηθούν σε άλλους χώρους όπου τους χρειάζεται το δημόσιο. Όσοι δεν τα έχουν αυτά, να απολυθούν όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Και να έρθω στην αξιολόγηση. Ναι, 34 χρόνια δεν έχει αξιολογηθεί δάσκαλος και καθηγητής σε αυτή τη χώρα. Ξεκινήσαμε μόλις ανέλαβα την αξιολόγηση. Ξεκινήσαμε την αξιολόγηση στα σχολεία, έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Πρώτα η αξιολόγηση του σχολείου και μετά η αξιολόγηση του δασκάλου. Είπα τον πρώτο χρόνο εθελοντικά, τον δεύτερο υποχρεωτικά. Δήλωσαν μερικές χιλιάδες σχολεία μέσα σε μια βδομάδα. Μπήκαν μέσα στα σχολεία με ξύλα, με ρόπαλα, χτύπησαν καθηγητές, έβαλαν μέχρι και φωτιές. Τα χιλιάδες σχολεία μέσα σε μια βδομάδα έγιναν 500. Δεν υπήρξε μια ανακοίνωση κόμματος, μια διαμαρτυρία από την τοπική κοινωνία. Όλοι θέλουμε την αξιολόγηση, με όποιον μιλήσετε στην ελληνική κοινωνία, με όποιον καθηγητή μιλήσετε, με όποιον δάσκαλο μιλήσετε λέει δεν γίνεται να μην αξιολογούμε πλέον. ... Φέτος θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά, γιατί όσοι καθηγητές και δάσκαλοι δεν συμμετέχουν δεν θα μπορούν να έχουν καμία εξέλιξη»
Η αξιολόγηση λοιπόν, αποτελεί το μέσο για την τρομοκράτηση, τη χειραγώγηση, την πάταξη των ελευθεριών και τη διάλυση των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών. Το νομοθετικό οπλοστάσιο είναι έτοιμο. Αξιολόγηση για μονιμοποίηση, αξιολόγηση για μετάβαση στον επόμενο βαθμό κατόπιν ποσόστωσης , αξιολόγηση ανάμεσα στα Μ.Κ. «της συμπεριφοράς στην υπηρεσία»!! Κι όποιος δε συμμορφώνεται, απολύεται.
Το ρόλο της καθημερινής καταστολής θα τον αναλάβει ο διευθυντής με τις υπερεξουσίες που θα έχει. Οι εκπαιδευτικοί θα περιορίζονται στο ρόλο του υποταγμένου και φοβισμένου κρατικού υπαλλήλου.
Και θα χρησιμοποιηθούν με τη σειρά τους σε ρόλο καταστολέα της διογκούμενης μαθητικής οργής. Αυτό άλλωστε μαρτυρά η πρόσφατη επιστολή Διαμαντοπούλου που επαναφέρει την αναπλήρωση ωρών αλλά στις αιτίες προσθέτει –πέρα από τις μαθητικές καταλήψεις- και τις απεργίες και στάσεις εργασίας των εκπαιδευτικών! Το κίνημα και των δύο στην κυβερνητική ατζέντα!
Αυτοαξιολόγηση
Παράλληλα η αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας θα συνδέεται με:
…τους Πόρους της Σχολικής Μονάδας…
…τη Διοίκηση…
…την εφαρμογή του προγράμματος χωρίς απώλεια διδακτικών ωρών…
…το κλίμα και τις σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας…
…τα αποτελέσματα (φοίτηση – επίδοση…) κλπ.»
Σε απλά ελληνικά, τα παραπάνω συνοψίζονται στα εξής:
Τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται σε καλά και κακά ανάλογα με αν γίνονται καταλήψεις ή αν απεργούν οι καθηγητές («απώλεια διδακτικών ωρών»), αν ο διευθυντής έχει επιβάλει κλίμα σιωπής και τρομοκρατίας («το κλίμα και οι σχέσεις»), αν οι μαθητές στο Κερατσίνι προχωρούν σε εκπαιδευτικούς στόχους όσο οι μαθητές στην Κηφισιά («φοίτηση – επίδοση»). Η βαθμολόγηση του σχολείου στα παραπάνω θα καθορίζει και την ουσιαστική λειτουργική βιωσιμότητά του (εδώ έρχονται οι… «πόροι»).
Οι εκθέσεις αποτελεσμάτων θα παρουσιάζονται στο σχολικό σύμβουλο και στους γονείς- για να ενταθεί η διαδικασία ανθρωποφαγίας γονέων –ακπαιδευτικών- και θα δημοσιεύονται στο διαδύκτιο!
Αξιολόγηση – χειραγώγηση εκπαιδευτικών– κατηγοριοποίηση σχολείων: Σε ένα εκπληκτικού θράσους απόσπασμα στην «πρόταση για το Νέο Λύκειο», το υπουργείο αναφέρει: «Τα αποτελέσματα του Λυκείου μπορούν να αξιολογηθούν αναφορικά με δυο διαστάσεις: α) τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών και β) την απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας».
Ε, ναι! Καλά καταλάβατε. Όποιος συνάδελφος δουλεύει σε φτωχές λαϊκές περιοχές και διδάσκει σε παιδιά ανέργων και ημιαπασχολούμενων, είναι ΑΥΤΟΣ υπεύθυνος γιατί οι μαθητές του δεν προχωράνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλειά!! Ο Γκέμπελς ωχριά… Σύμφωνα με επίσημο Δελτίο Τύπου του υπουργείου, η αξιολόγηση θα αφορά σχολεία και εκπαιδευτικούς και θα είναι και εξωτερική. Στόχος της είναι η συντριβή των ελευθεριών, η πειθάρχηση – τρομοκράτηση και το χτύπημα της μόνιμης εργασιακής σχέσης των εκπαιδευτικών αλλά και η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.
Συνάδελφοι
Μας θέλουν τρομοκρατημένους, φοβισμένους και καθηλωμένους ,να κάτσουμε «ήσυχοι» και άπραγοι, χωρίς κινητοποιήσεις, απεργίες, διαδηλώσεις και να υπομένουμε την καταστροφή της ζωής μας.
Προσπαθούν να επιβάλουν στα σχολειά κλίμα πειθάρχησης και τρομοκρατίας μέσα και από την ανάθεση υπερεξουσιών στους νέους διευθυντές των σχολείων, με τους εκπαιδευτικούς να περιορίζονται στο ρόλο του υποταγμένου κρατικού υπαλλήλου που θα αναγκάζεται να υλοποιεί τις αντιδραστικές-αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις του υπουργείου.
Φτηνοί , ευέλικτοι και φοβισμένοι δάσκαλοι, αμόρφωτοι μαθητές, γονείς που θα βάζουν το χέρι στις (όλο και πιο άδειες) τσέπες τους Αυτό είναι το «νέο σχολείο» της κυβέρνησης , του κεφάλαιου και της τρόικας. Ο κοινωνικός εργασιακός και πολιτικός μεσαίωνας θέλει και τον αντίστοιχο μορφωτικό του. Μ’ άλλα λόγια «πόση», για ποιους και τι είδους παιδεία αντιστοιχεί στη νεολαία που την ετοιμάζουν είτε για μη δουλειά –ανεργία, είτε για δουλειά - δουλεία. Ο αγώνας ενάντια σε αυτό το «νέο» (αλλά πολύ παλιό) σχολείο είναι αγώνας συνολικά ενάντια στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας και της καταστολής.
Συναδελφισσες, συνάδελφοι
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω απαιτείται αντίστοιχα συνδικαλιστική κατάσταση έκτακτης αγωνιστικής ανάγκης.
Ξέρουμε ότι χρειάζεται ξεπέρασμα των ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ-ΔΟΕ που έχουν περάσει την γραμμή της υποταγής και της ταξικής συνεργασίας.
Χρειάζονται κοινές πρωτοβουλίες συζήτησης- οργάνωσης- αντίστασης από τα κάτω με αποφάσεις αγώνα και συντονισμό δασκάλων-καθηγητών-γονιών στην κατεύθυνση συγκρότησης μετώπου υπεράσπισης των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΡΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Ή ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ Ή ΜΑΣ ΡΗΜΑΖΟΥΝ
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΩΝΙΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΩΝ ΟΛΜΕ-ΔΟΕ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ 24ΩΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΕΣ «ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ» ΑΠΕΡΓΙΕΣ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΤΟΝ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ,
ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟΝ «ΧΑΡΙΣΟΥΝ» ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΥΠΟΤΑΓΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ
Δικαιούμαστε να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε την επίθεση
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
Ανατροπή της πολιτικής της εξαθλίωσης και του ξεπουλήματος.
Ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια. Ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ
Ενάντια στο μισθολόγιο, την κατάργηση της περίθαλψης, την αξιολόγηση, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων
Όχι στις νέες συγχωνεύσεις
Κανένας άνθρωπος χωρίς δουλειά, τροφή, στέγη, περίθαλψη, μόρφωση – κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό
ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Η ΟΛΜΕ τι ακριβώς λέει;
1. Φτώχεια, προετοιμασία για απολύσεις, κατάργηση της περίθαλψης, διάλυση των εργασιακών σχέσεων – αξιολόγηση κοκ. Αυτός ο κλοιός σφίγγει ολοένα περισσότερο γύρω από τους εργαζόμενους. Απέναντι σε όλα αυτά, με «όπλο» μια διαλυτική, αποσυγκροτητική πολιτική εισήγηση, η ΟΛΜΕ καλεί σε ένα εξίσου αποσυγκροτητικό 5μερο… (από)δράσεων. Ένα 5μερο, που, ουσιαστικά είναι μια 24ωρη απεργία, διανθισμένη με διάφορες φιοριτούρες, άλλες πολιτικά ολισθηρές (η συλλογή τροφίμων) και άλλες χωρίς καμία απολύτως πολιτική αξία (πώς σκέφτονται τα στελέχη της ΟΛΜΕ ότι θα γίνουν οι αποκλεισμοί των Διευθύνσεων, χωρίς απεργία; Πάλι ανάθεση των «αγώνων» στα ΔΣ;)!
2. Την ίδια στιγμή, φουντώνει σε δεκάδες εργασιακούς χώρους το απεργιακό κίνημα. Εργάτες εργοστασίων, εργαζόμενοι σε εταιρίες, εργαζόμενοι στον τύπο απεργούν για πολλές βδομάδες για να κερδίσουν το δίκιο τους. Για να ανασχεθούν οι απολύσεις, για να ανατρέψουν την εκ περιτροπής εργασία, για να διεκδικήσουν δεδουλευμένα μηνών, για να υπερασπίσουν τις συλλογικές συμβάσεις. Καμία από αυτές τις απεργίες δε γίνεται μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, σε καμία από τις απεργίες αυτές οι εργάτες και εργαζόμενοι δεν είναι άνετοι και με οικονομικές καβάντζες! Ούτε και τα σωματεία τους ήταν προετοιμασμένα για τέτοιας έκτασης απεργιακούς αγώνες.
3. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι 170.000 εκπαιδευτικοί –σε καθημερινή επαφή με τα παιδιά του λαού- μπορούμε να αποτελέσουμε τον καταλύτη για ένα μαζικό κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Αρκεί να τελειώνουμε με τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια που έχουν επιβάλει οι ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, να τελειώνουμε με τις εικονικές «κινητοποιήσεις». Αρκεί να αποφασίσουμε ότι θα ξεκινήσουμε ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ που θα προσπαθήσει να είναι δίπλα με όλα τα κομμάτια που χτυπιούνται και αγωνίζονται.
4. Στον κλάδο η μορφή αυτού του αγώνα δεν μπορεί παρά να είναι η απεργία. Παρά την μακρά συζήτηση για άλλες μορφές, δεν έχουμε υπόψη μας ως τώρα, κάποια άλλη που να μπορεί να συσπειρώνει πανελλαδικά τον κλάδο και να δημιουργεί πολιτικό ζήτημα στο σύστημα αλλά και (θετική) πίεση σε άλλους κλάδους και χώρους.
5. Η αναφορά στην ανάγκη για «διακλαδικό» αγώνα, για «ευρύτερο ξεσηκωμό» (με ότι φαντάζεται κανείς με αυτό) είναι βέβαια σωστή. Στις δεδομένες συνθήκες και συσχετισμούς στον κλάδο, στο σ.κ., στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να παλευτεί μια τέτοια ανάγκη έμπρακτα: Να ξεκινήσουν κάποια αισθητά βήματα από έναν κλάδο! Αλλιώς η επίκληση της αναγκαιότητας του «ευρύτερου αγώνα» γίνεται άλλοθι για την αδράνεια του κάθε κλάδου –χώρου , άλλοθι για «γενικευμένη υποταγή». Ας σκεφτεί ο καθένας τι τοπίο θα διαμόρφωνε-στις σημερινές άγριες και εύφλεκτες συνθήκες- το ξεκίνημα (από έναν κλάδο των 170.000 εργαζομένων όπως οι Εκπαιδευτικοί) μιας απεργιακής πάλης που θα δηλώνει και θα δείχνει ότι πάει για να τραβήξει. Δεν θα πρόκειται βέβαια για μια προσπάθεια στρωμένη με «ρόδα», χωρίς πιέσεις, ζόρια και αμφιβολίες. Αλλά αν ξεκινάς μια προσπάθεια που θέλει να συγκρουστεί συνολικά με Μνημόνια και επίθεση, μπορεί να γίνει αλλιώς;
6. Οι κάθε λογής ζυμώσεις-συζητήσεις σε σχολεία, συλλόγους διδασκόντων, επιτροπές, ΕΛΜΕ κλπ, θα εκφυλίζονται σε γκρίνια, άγχος και θα ανατροφοδοτούν την άνωθεν καλλιεργούμενη ηττοπάθεια και υποταγή, αν δε δένονται στην κατεύθυνση «απεργιακός αγώνας με διάρκεια τώρα». Οι πολλαπλές ταλαντεύσεις των συναδέλφων ποια άλλη (τελικά) πολιτική ερμηνεία έχουν από την έλλειψη μιας ισχυρής κεντρικής κατεύθυνσης μαζικής πάλης στον κλάδο και γενικότερα;
7. Η ανασύνθεση του κινήματος, που είναι αναγκαία, είναι φανερό πως δεν πρόκειται να γίνει με γραμμικό και «κανονικό» τρόπο. Δεν θα γίνει χωρίς ρήξεις και συγκρούσεις εντός του σ.κ., των όρων λειτουργίας του, των «εθίμων» του. Το σύνθημα «οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο», δεν θα γίνει με αποφάσεις των ΔΣ των Ομοσπονδιών, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Κι αν συγκυριακά αυτό κάποια στιγμή «προκύπτει», δεν θα «προκύψει» ποτέ η ταξική και αγωνιστική ανασυγκρότηση του κινήματος στη βάση τέτοιων αποφάσεων.
8. Καλούμε, λοιπόν, τους συναδέλφους να αγνοήσουν την «απόδραση» της ΟΛΜΕ και να μαζικοποιήσουν τις γενικές συνελεύσεις οικοδομώντας την από τα κάτω πάλη μας. Και προτείνουμε συγκεκριμένα να παλέψουμε ώστε οι ΕΛΜΕ να αποφασίσουν απεργιακό αγώνα με διάρκεια. Με αυτή την απόφαση ως αδιαπραγμάτευτη και δεδομένη βάση, να προτείνεται-αναδεικνύεται η ανάγκη-κάλεσμα-στόχος διακλαδικού και ευρύτερου αγώνα. Το κύριο δεν είναι η μορφή του ξεκινήματος, που θα μπορούσε να είναι πχ 48ωρη κάθε εβδομάδα. Αλλά είναι φανερό πως μια απόφαση απεργίας 1ή και 2 ημερών που δεν θα δηλώνει ταυτόχρονα απόφαση συνέχειας και προοπτικής δεν πρόκειται να συσπειρώσει, να τραβήξει κόσμο, να βάλει ισχυρά το πραγματικό δίλλημα «αγώνας ή μας ρημάζουν».
9. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι όσες ΕΛΜΕ υπάρξουν που θέλουν να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει στη ΓΣ των προέδρων να παλέψουν με κάθε τρόπο για να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια. Με απαίτηση να οριστεί από τις 4/2 νέα ΓΣ προέδρων. Να εκδοθεί κοινή τους ανακοίνωση-ανοιχτό γράμμα προς όλους τους συναδέλφους, αλλά και προς άλλους κλάδους και σωματεία.
Όπως διαβάσαμε και κάπου, «δε νικάει αυτός που έχει δίκιο, αλλά αυτός που αγωνίζεται γι’ αυτό»! Ο αντίπαλος έχει αλαζονεία αλλά και πολλές αντιφάσεις. Φυσικά θέλει να εμφανίζεται «πανίσχυρος». Θα τον διαψεύσουμε;
Φανή Ζυμβρακάκη, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Γεωργία Θάνου, ΕΛΜΕ Χανίων
Γιάννης Καταλαγαριαννάκης, ΕΛΜΕ Ηρακλείου
Γιάννης Κελεσίδης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Σάμου
Αφροδίτη Κοτσυφάκη, Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Κώστας Μιχαλάκης, ΕΛΜΕ Μαγνησίας
Νίκος Παπαβασιλείου, Γραμματέας ΕΛΜΕ Σάμου
Ουρανία Σταυρακάκη, Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής
Αλέξης Φυτσιλής, πρόεδρος ΕΛΜΕ Καρδίτσας
Παναγιώτης Χουντής, ΕΛΜΕ Πειραιά