Μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ στις 3/11 του «Ενιαίου Κανονισμού Παροχών (ΕΚΠΥ) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)» άλλαξαν –από 1/1/2012– μια σειρά ζητήματα που αφορούν την περίθαλψη. Ζητήματα που σχετίζονται είτε με την παροχή φαρμάκων και άλλων βοηθημάτων είτε με τις επισκέψεις σε γιατρούς είτε με τη νοσηλεία σε νοσοκομεία περίθαλψης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είτε σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.
Παρά τις καθυστερήσεις, την ύπαρξη «τεχνικών» και τεχνολογικών προβλημάτων, γραφειοκρατίας και μηχανισμού, αλλά και τις αντιδράσεις-αρνήσεις γιατρών και φαρμακοποιών που θίγονται άμεσα από τις εξελίξεις, η κυβέρνηση και το υπουργείο (κατ' ευφημισμόν) Υγείας προχώρησαν σε νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, που προστέθηκαν σε ένα καθεστώς που εναντιώνεται την υγεία και την περίθαλψη του λαού. Έτσι και στον τομέα αυτό μπαίνει τέλος στις ανισότητες. Έχουμε εξίσωση των εργαζομένων στην… αρρώστια. Στον ΕΟΠΥΥ εντάσσονται, οι ασφαλιζόμενοι του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ (δημόσιοι υπάλληλοι). Έτσι, τερματίστηκε για τους δημόσιους υπάλληλους το καθεστώς που υπήρχε μέχρι τώρα που πήγαιναν με το βιβλιάριό τους σε γιατρό της επιλογής τους. Τώρα υπάρχουν λίστες με συμβεβλημένους γιατρούς (λιγότεροι από πριν και κακοπληρωμένοι) όπου θα μπορούν οι εργαζόμενοι να τους «επισκεφθούν». Εδώ προκύπτουν και ζητήματα ωραρίου (οι ασφαλισμένοι, π.χ. του ΟΑΕΕ, έχουν εμπειρία) καθώς θα υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που διατίθενται για τους ασφαλισμένους. Επιπλέον κάθε γιατρός έχει πλαφόν επισκέψεων (50 την εβδομάδα), όποτε αν ξεπεραστεί ψάχνεις για άλλο γιατρό.
Συνταγολόγια τέλος. Δεν υπάρχουν ατομικά συνταγολόγια. Ο γιατρός συνταγογραφεί ηλεκτρονικά (έχει δημιουργηθεί δικτυακό σύστημα), εκτυπώνει τη συνταγή και την παραδίδει στον ασθενή για να την εκτελέσει ο φαρμακοποιός. Σε περίπτωση βλάβης έχει δικά του συνταγολόγια (σαν τα παλιά του ΙΚΑ) και τα γράφει εκεί. Σημειώνεται ότι ήδη 2.000 φάρμακα είναι εκτός λίστας συνταγογράφησης και τα χειρότερα έπονται καθώς με «τεχνική» αφετηρία το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ξεκινά η προώθηση για εφαρμογή της Έξυπνης Κάρτας Ασφαλισμένου (ΕΚΑ) και των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, και θεραπείας.
Η Έξυπνη Κάρτα Ασφαλισμένου (ΕΚΑ) είναι μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας που πέρα από το ζήτημα της παρακολούθησης της υγείας –προσωπικών δεδομένων κ.λπ.– θέτει και το πιστωτικό όριο σε ετήσια βάση για κάθε ασφαλισμένο. Δηλαδή, αν ο άρρωστος ξεπεράσει τα όρια με βάση το μέσο κόστος της θεραπευτικής κατηγορίας, τότε θα πληρώσει ο ίδιος από την τσέπη του. (Ο ΕΚΠΥ το αναφέρει ως ελάχιστο «πακέτο παροχών».)Αντίστοιχα, με τα πρωτοκόλλα συνταγογράφησης περιορίζεται η δυνατότητα του γιατρού να εξειδικεύσει τη φαρμακευτική αγωγή σε κάθε ασθενή. Υποχρεώνεται ο γιατρός να «γράψει» προκαθορισμένα φάρμακα. Αν σε κάποιον ασθενή του αντιστοιχεί θεραπεία εκτός πρωτοκόλλου, θα την πληρώνει από την τσέπη του. Το ίδιο και με τα πρωτόκολλα θεραπείας, δηλαδή προκαθορίζεται πότε, πού και πώς πρέπει να γίνεται ακτινογραφία, μικροβιολογικές ειδικές εξετάσεις, αξονική και μαγνητική τομογραφία, υπέρηχοι κ.λπ.).
Οι συνέπειες κατανοητές. Επίσης, επιβάλλεται συμμετοχή 15% στις μικροβιολογικές εξετάσεις, σε περίπτωση που γίνονται εκτός υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ είχαν μηδενική συμμετοχή μέχρι τώρα. Επιβάλλονται αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε διάφορες εξετάσεις (από 10% έως και 25%), σε νεφροπαθείς (μειώνεται το ποσό μετακίνησης), διαβητικούς, με μεσογειακή αναιμία κ.ά. Ακόμα καταργούνται τα επιδομάτα τοκετού που μέχρι τώρα ήταν 1.765 ευρώ ανά τοκετό. Με τον νέο κανονισμό προβλέπεται εφάπαξ χρηματικό βοήθημα 900 ευρώ, 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1.600 για τρίδυμη κύηση και υπό την προϋπόθεση ότι τα παραπάνω εφαρμόζονται σε περίπτωση τοκετού σε μονάδα που έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα της πριμοδότησης των ιδιωτικών κέντρων υγείας, είτε με το κλείσιμο δημοσίων είτε με τη χρέωση άλλου καλύτερου τιμολογίου που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στους ιδιώτες.
Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση προχώρησε σε νέο γκρέμισμα παροχών υγείας και περίθαλψης. Λιγότερο το δωρεάν, περισσότερο επί πληρωμή (μετακύλιση του κόστους στον ασθενή) και χειρότερα στη θεραπεία. Για να έχουμε την υγεία μας, πρέπει να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου